Η Αθήνα διαθέτει ήπιο, αρμονικά ισορροπημένο ξηρό κλίμα και ένα εκθαμβωτικό ηλιακό φως που καταφέρνει να διαπεράσει ακόμη και τα πιο γκρίζα σύννεφα του χειμώνα. Επίσης, η Αττική, η μεγαλύτερη ελληνική Περιφέρεια, πατρίδα της Ακρόπολης των Αθηνών και πολλών άλλων αρχαίων θησαυρών, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά λίκνα του ελληνικού οινικού πολιτισμού.
Πράγματι, η Αττική είναι μία από τις αρχαιότερες περιοχές οινοπαραγωγής στον κόσμο και φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ποιοτικών οίνων, όπως το Σαββατιανό, το οποίο καλλιεργείται στην περιοχή εδώ και πάνω από 3000 χρόνια.
Όπως έγραψε η Tara Thomas στο έγκριτο περιοδικό «Wine & Spirits» για αυτήν την εξαιρετική ποικιλία, «Το Σαββατιανό είναι σαν να πίνεις το ελληνικό καλοκαίρι: φρουτώδες, στρογγυλό, ευκολόπιοτο, αρωματικό – με κίτρο και πράσινο μήλο να αναδίδονται από το ποτήρι· ένα σταφύλι παγκόσμιας κλάσης».
Πρωταγωνιστής μεταξύ των οίνων της Αττικής είναι αναμφισβήτητα η ρετσίνα, ένας λευκός ξηρός οίνος με προσθήκη ρητίνης, που η γεύση και το άρωμά του ταξίδεψαν σε όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στη νότια Μεσόγειο.
Για την ακρίβεια, πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μια ειδική τεχνική που προσέδωσε στη ρετσίνα την ξεχωριστή γεύση και το ξεχωριστό άρωμά της: για να προστατέψουν το κρασί από την οξείδωση, σφράγιζαν τους πήλινους αμφορείς με φυσική ρητίνη. Από τότε έως σήμερα, η ρετσίνα, με τον μοναδικό χαρακτήρα της, ήταν, είναι και θα είναι η πιο αυθεντική έκφραση του ελληνικού οινικού πολιτισμού.
Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, οι αμπελώνες της περιοχής εκσυγχρονίστηκαν ριζικά. Τα οινοποιεία άρχισαν, μεταξύ άλλων, να καλλιεργούν ένα πιο διεθνές «μείγμα» ποικιλιών που περιλάμβανε Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot κ.ά.
Αυτή η επανάσταση στην αμπελοκαλλιέργεια σηματοδότησε επίσης μια νέα εποχή υψηλής γαστρονομίας που προσφέρει τα πιο εμπνευσμένα και γευστικότερα δείγματα τοπικής και διεθνούς κουζίνας.
Σήμερα, μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια «χορταστική» οινική περιήγηση στην Αθήνα σε απόσταση μόλις 30 λεπτών οδικώς από το κέντρο της πόλης! Στο τιμόνι πολλών από τα 30 και πλέον οινοποιεία της περιοχής βρίσκονται δημιουργικοί παραγωγοί, οι οποίοι, επενδύοντας σταθερά στην τεχνολογία και τις εξειδικευμένες γνώσεις, αναζητούν την τελειότητα στην αμπελουργία. Εξάλλου, η παραγωγή οίνου στον τόπο του Διόνυσου, του θεού των σταφυλιών, δεν μπορεί παρά να είναι μια υψηλή τέχνη.
Βιώστε αυτή τη μοναδική εμπειρία δηλώνοντας συμμετοχή σε μία από τις πολυτελείς μας περιηγήσεις δοκιμής κρασιών και υψηλής γαστρονομίας, που συνδυάζουν εκπληκτική θέα σε ιστορικά μνημεία, συναρπαστικά τοπία και θεϊκές γεύσεις.