Στην Αρκαδία μια σαγηνευτικά όμορφη περιοχή, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χερσονήσου της Πελοποννήσου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τη Μαντίνεια, μια από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που εφαρμόζεται η βιολογική αμπελουργία.
Μπορεί κανείς να βρει παραπομπές για την αρχαία Μαντινεία ως Ερατεινή στο έπος του Ομήρου. Εκεί επίσης παρήχθη το πρώτο ελληνικό αφρώδες κρασί με παραδοσιακή μέθοδο. Το μακρινό 1898, οι αδελφοί Παπαγεωργιάδη εμφιάλωσαν αφρώδες κρασί, το οποίο το 1900 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.
Στους αμπελώνες της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ της Μαντινείας επικρατεί το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο – μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτών του ελληνικού αμπελώνα στο εξωτερικό – που προσφέρει κρασιά εντελώς διαφορετικού στυλ από το συνηθισμένο ελληνικό κρασί. Το ημιορεινό terroir με το ιδιαίτερο κλίμα και τα βραχώδη και αργιλώδη εδάφη φέρνουν στα ποτήρια μας ένα φρέσκο τραγανό γλυκό και με αρώματα λουλουδιών κρασί, ελαφρώς ανοιχτόχρωμο και με χαμηλό επίπεδο αλκοόλ.
Το Μοσχοφίλερο, παρόλο που ως ποικιλία έχει ένα γκριζωπό- ροζ χρώμα, οινοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει λευκά, ροζέ και παλαιωμένα κρασιά, blanc de gris (δηλαδή λευκό κρασί από γκρίζα σταφύλια), καθώς και αφρώδη ξηρά και ημίξηρα κρασιά.
Ενώ το Μοσχοφίλερο αποτελεί την πλειονότητα των αμπελώνων, οι παραγωγοί στην περιοχή πειραματίζονται και με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών όπως η Μαλαγουζιά, το Αγιωργίτικο και το Riesling.
Η ζώνη ΠΟΠ της Μαντινείας είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής ζώνη ΠΟΠ στην Ελλάδα με το Αγιωργίτικο να είναι το πρώτο. Τα ποιοτικά κρασιά της περιοχής μπορούν να συγκριθούν με τα λευκά κρασιά της Κεντρικής Ευρώπης, της Αλσατίας, της Αυστρίας και της Βόρειας Ιταλίας.