ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Το οινοποιείο είναι χτισμένο πάνω σε βράχο, σε έξι διαφορετικά επίπεδα με εκπληκτική θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και χρησιμοποιεί τη φυσική ροή της βαρύτητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας οινοποίησης. Η Σταυρούλα Κουράκου, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, ισχυρίζεται ότι οι τοπικοί αμπελώνες είναι μοναδικοί στον κόσμο όσον αφορά το έδαφος και το κλίμα.
Συνειδητοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες της Αιγιαλείας και της παλιάς ελληνικής ποικιλίας Ροδίτη, ο οινολόγος Άγγελος Ρούβαλης (πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οίνου), ίδρυσε το 1991 το οινοποιείο του – το υψηλότερο οινοποιείο στην Ελλάδα – στις πλαγιές της Αιγιάλης.
Αυτό ήταν ένα από τα πρωτοποριακά εγχειρήματα που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών κρασιών τη δεκαετία του 1990. Από την γηγενή ποικιλία του ορεινού Ροδίτη, ήρθε το Ασπρολίθι, ένα κρασί που συμβολίζει την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού.
Χρησιμοποιώντας την αρχαία γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε με τα χρόνια και συνδυάζοντάς τα με τη σύγχρονη επιστήμη, την οινολογία και την αμπελουργία, το οινοποιείο Ρούβαλης, σήμερα, παράγει διακριτικά κρασιά με χαρακτήρα και την υψηλότερη ποιότητα που εκφράζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroirτης Αιγιαλείας.
Το οινοποιείο είναι ένα από τα λίγα οινοποιεία βαρύτητας στην Ελλάδα όπου όλες οι πρακτικές αμπελουργίας, όπως, κλάδεμα, πράσινο κλάδεμα και πράσινη συγκομιδή ή συγκομιδή σταφυλιών, πραγματοποιούνται με το χέρι και με τη μέγιστη φροντίδα για κάθε αμπέλι. Οι οικογενειακοί αμπελώνες είναι πιστοποιημένοι για βιολογική καλλιέργεια, καθώς και πολλοί από τους αμπελώνες των συνεργαζόμενων αμπελουργών του Ρούβαλη.
Εκτός από τον Ροδίτη, θα δοκιμάσετε επίσης τη θρυλική κόκκινη ποικιλία της περιοχής, Μαυροδάφνη, σε μια ξηρή οινοποίηση από τον καλύτερο κλώνο τη Τσιγκέλω. Αυτό το κρασί έχει κερδίσει την υψηλότερη βαθμολογία του DECANTER για το ελληνικό κόκκινο κρασί τα τελευταία 20 χρόνια.
Θα δοκιμάσετε επίσης την Κυδωνίτσα, την μέχρι τώρα άγνωστη ποικιλία της Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο οινοποίησης. Αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία έχει αναγνωριστεί από τον JoseVouillamoz (ο συγγραφέας του WineGrapes με τον συνάδελφο J.Robinson MW-) ως ισχυρή, χαρακτηρίζοντάς την ως ικανή να περάσει από την τοπική αναγνώριση στην παγκόσμια.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΘΡΥΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΡΟΥΒΑΛΗ
DELVE INTO THE ROUTES OF GREEK WINE CULTURE…