ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΙ : ΦΙΝΕΤΣΑ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
Το οινοποιείο βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, κοντά στο μικρό χωριό Κορακοχώρι. Βρίσκεται μόλις 2 χλμ. από το γραφικό Κατάκολο, το δεύτερο πιο δημοφιλές λιμάνι για κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα. Το MercouriWine Estate είναι ένα από τα ωραιότερα διαμάντια της περιοχής που περιμένουν να τα ανακαλύψουν οι εκλεκτικοί ταξιδιώτες.
Είναι ένα μαγικό μέρος και καλεί τους επισκέπτες – από απλούς ταξιδιώτες έως παθιασμένους ειδικούς του κρασιού – να γιορτάσουν τα θαύματα της φύσης σε συνδυασμό με την ανθρώπινη τεχνογνωσία. Η ματιά του επισκέπτη θα χαθεί σε ατελείωτες σειρές πλούσιων αμπελώνων και λαμπερώνελαιοδέντρων, που τονίζονται από το εκθαμβωτικό γαλάζιο του Ιονίου. Ο αέρας γύρω τους μοσχοβολάει από μια υπέροχη ποικιλία τοπικών βοτάνων και λουλουδιών.
Το παλιό αρχοντικό προσθέτει μια πινελιά αυθεντικής αριστοκρατίας σ΄ αυτό το σααγηνευτικότοπίο, ενώ ο ρυθμός του οινοποιείου είναι μια ζωντανή απόδειξη της εξαιρετικής εμπειρίας οινογνωσίαςπου περιμένει τον επισκέπτη.
Η ιστορία του Κτήματος Μερκούρη ανάγεται στο 1864. Τότε που ο Θεόδωρος Μερκούρης, ένας άνθρωπος ταξιδεμένος στον κόσμο και ταλαντούχος επιχειρηματίας, καταγωγής Πελοποννήσου, αγόρασε ένα μεγάλο κομμάτι εύφορης γης κοντά στο Κορακοχώρι για να χτίσει τα όνειρά του.
Ξεκίνησε παράγοντας ελαιόλαδο και σταφίδα Κορίνθου, τα περίφημα «φραγκοστάφυλα» που ήταν ευρέως γνωστά από την αρχαιότητα. Λίγα χρόνια αργότερα, το πάθος του για υπέροχο κρασί οδήγησε τον Μερκούρη να δημιουργήσει τον πρώτο αμπελώνα με σταφύλια Refosco, που εισήχθησαν από τη Βόρεια Ιταλία.
Ήταν μια επιτυχημένη απόφαση, καθώς στα τέλη του 19ου αιώνα, τα εξαιρετικά κόκκινα κρασιά του κτήματος ήδη εξάγονταν στην Τεργέστη. Τα έστελνε σε δρύινα βαρέλια φορτωμένα στο παραδοσιακό καΐκι αυτό το όμορφο ξύλινο σκάφος που διασχίζει ακόμα και σήμερα τις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου. Εν τω μεταξύ, το κτήμα προμήθευε σε ολόκληρη την περιοχή την ποικιλία Refosco, η οποία ονομάστηκε «Μερκούρη» από τους τοπικούς οινοπαραγωγούς.
Το 1930, ο Λεωνίδας Μερκούρης, 2ης γενιάς της οικογένειας, ανέπτυξε μια σύγχρονη εγκατάσταση παραγωγής κρασιού και κατασκεύασε υπόγεια κελάρια για 300 τόνους κρασιού. Οι δύο γενιές που ακολούθησαν ξεκίνησαν το 1985 μια νέα, ακόμη πιο συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση των δραστηριοτήτων οινοποίησης. Επιπλέον, το οινοποιείο εκσυγχρονίστηκε και οι αμπελώνες αναφυτεύθηκαν.
Σήμερα την οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί η 4η γενιά.
Η γη και το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν πραγματική ευλογία για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Οι αμπελώνες είναι πιστοποιημένοι για την Καλύτερη Πρακτική Γεωργίας. Μερικές από τις διάσημες βραβευμένες ετικέτες της Κτήματος Μερκούρη παράγονται από τις παραδοσιακές κόκκινες ιταλικές ποικιλίες Refosco και RefoscodalPenducoloRosso.
Καλλιεργούνται επίσης ελληνικές γηγενείς ποικιλίες όπως η Μαυροδάφνη, το Αγιωργίτικο, ο Αυγουστιάτης, ο λευκός Ροδίτης, η Ρομπόλα και η Αρωματική Μαλβάζια.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΘΡΥΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.
DELVE INTO THE ROUTES OF GREEK WINE CULTURE…